Fighter Mindset Blogi

Elämäntapa, joka tukee hyvinvointia. Tsekkaa uusimmat kuulumiset.

Elätkö valheessa? Kun unelmat törmäävät todellisuuteen - vanhempana ja yrittäjänä tasapainon hakeminen

hyvinvointi perhe Oct 02, 2024

Oletko rehellinen vai valehteletko itsellesi? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, elätkö oikeasti arvojesi mukaan – vai oletko rakentanut elämän, joka näyttää ulospäin menestyksekkäältä, mutta tuntuu sisäisesti tyhjältä? 

Moni meistä, yrittäjä, vanhempi, haluaa uskoa olevansa täysillä kiinni siinä, mikä on tärkeää. Mutta kun työkalenteri täyttyy palavereista, sähköposteista ja jatkuvasta kiireestä, kuinka usein perheesi, hyvinvointisi tai omat arvosi jäävät jalkoihin?

Ennen kuin minusta tuli isä, ajattelin, että tiesin tarkalleen, mitä elämässäni halusin.

Kilpailin judossa. Harjoituksia oli 2-3 kertaa päivässä. Olin joka kuukausi kisa- ja harjoitusmatkoilla ympäri maailmaa. Kaikki oli todella selkeää.

Uskoin, että kova työ ja selkeät tavoitteet olivat avain kaikkeen – ja tavallaan ne olivatkin. Mutta kun pidin esikoistani sylissä ensimmäistä kertaa, kaikki muuttui.

Olin tottunut hallitsemaan päivääni tarkasti. Aikataulut, tavoitteet ja treenit. Lapsi toi mukanaan ennakoimattomuuden. Yhtäkkiä suunnitelmat eivät enää pitäneet ja aikataulut muuttuivat hetkessä kaaokseksi.

Aluksi tunsin olevani hukassa, aivan kuin elämän tasapaino olisi kääntynyt nurinpäin.

Isyys ei ole vain uhrauksia ja muutoksia, vaan se on matka, joka opettaa enemmän kuin yksikään kisamatka tai yritysprojekti.

Isyys pakotti minut pysähtymään. Sain huomata, että menestys kilpailijana ei tarkoita vain onnistuneita harjoituksia tai voitettuja otteluita. Todellinen menestys oli oppia olemaan parempi isä ja samalla kasvaa ihmisenä.

 

Kaikki muuttuu

Esikoiseni oli noin 2-vuotias, kun neuvolasta meidät lähetettiin tarkempiin tutkimuksiin Lastenlinnaan.

Ihmettelin hieman asiaa, mutta ajattelin, että hyvä kun tarkistetaan kaikki asiat. Lastenlinnassa paikalla oli lääkäri ja fysioterapeutti. Lääkäri ilmoitti, että otetaan varmuudeksi muutamat verikokeet. Kaikki vaikutti olevan ihan ok.

Parin viikon kuluttua tuli soitto, jossa pyydettiin tulla tapaamaan lääkäriä uudestaan. Silloin ajattelin, että nyt kaikki ei ole kunnossa.

Sama lääkäri ilmoitti, että verikokeiden tulokset ovat tulleet ja tyttäreltäni on löytynyt harvinainen geenivirhe nimeltä Rettin oireyhtymä.

En tietenkään tiennyt, mitä se tarkoittaa. Ymmärsin kuitenkin kyseessä olevan todella iso asia.

Kaikki muuttui yhdessä pienessä hetkessä. Ihan kaikki.

Olin täysin sekaisin. Tämä ei voi olla mahdollista. Tämä ei voi olla mahdollista minun lapselleni. Mitä pitää tehdä? Voiko sen jotenkin parantaa?

Rettin oireyhtymä aiheuttaa vaikeaa monivammaisuutta. Tyttäreni kohdalla se tarkoittaa, ettei hänellä ole puhetta, liikkuminen on vaikeaa, hänelle on vaikeahoitoinen epilepsia, skolioosi ja hän ei pysty käyttämään käsiä.

Pelkästään isäksi tuleminen oli iso muutos. En voi sanoin kuvailla tämän muutoksen suuruutta.

Kaikelta lähti pohja. Miten voisin ikinä olla hyvä isä tyttärelleni? Arki täyttyi hoidollisista toimenpiteistä. Parisuhde katosi kaiken sekavuuden alle.

Päiviä, viikkoja, kuukausia ja vuosia kului. Kaikki sortui pala palalta.

Lopetin kilpailemisen. Aloitin työt. Etsin pakokeinoja. Alkoholi vei hetkeksi ajatukset muualle.

Jäin työttömäksi. Olin uudessa parisuhteessa. Sain paniikkikohtauksia. Erosin. Kaikki, mitä joskus oli ollut, oli poissa.

Ystävät ja sukulaiset ihmettelivät ratkaisujani. Todennäköisesti ulospäin ei näkynyt haastava tilanteeni. Myllerrys sisälläni.

Tilalla oli tyhjyyttä. Olin ajautunut myös taloudellisesti vaikeaan tilanteeseen. Kaikki tavarani mahtuivat pariin kassiin. En nähnyt tulevaisuudessa mitään.

 

Älä pelkää virheitä

Vanhemmuus on yksi elämän suurimmista haasteista, mutta samalla myös yksi suurimmista lahjoista.

Isänä minulla on etuoikeus vaikuttaa lasteni elämään tavalla, joka ulottuu pitkälle heidän tulevaisuuteensa.

Mutta on myös tärkeää ymmärtää, että olen lapsilleni esimerkkinä. En pelkästään niissä hetkissä, kun asiat menevät hyvin, vaan erityisesti silloin, kun kohtaat vastoinkäymisiä tai tunteet ottavat vallan.

Lapsesi tarkkailevat ja se, miten käsittelen näitä hetkiä, muovaa heidän käsitystään siitä, miten kohdata vaikeuksia ja epävarmuutta omassa elämässään.

Virheet ovat väistämätön osa elämää ja isänä on tärkeää oppia hyväksymään ne osana matkaa.

Liian usein vanhemmat, erityisesti isät, asettavat itselleen valtavia paineita olla täydellisiä.

Suorittaa isyys ilman virheitä. Olla aina se, joka tietää kaiken ja osaa kaiken.

Todellisuudessa virheiden tekeminen ei ole heikkoutta. Vaan osoitus siitä, että yrität, opit ja kehityt.

“Fathering is not something perfect men do, but something that perfects the man.” - Frank Pittman

Kun teet virheen, älä peittele sitä tai yritä esittää, ettei mitään olisi tapahtunut.

Lapset oppivat siitä, miten suhtaudut epäonnistumisiin. Osoita heille, että virheet ovat mahdollisuuksia oppia ja kasvaa.

Lapset eivät kaipaa täydellistä isää, he kaipaavat läsnä olevaa isää. Laskemalla vaatimuksia itseäsi kohtaan, luot enemmän tilaa niille hetkille, jotka todella merkitsevät.

Lapsesi tarvitsevat sinua, mutta he tarvitsevat myös sinut hyvinvoivana ja energisenä. Älä unohda omaa hyvinvointiasi kaiken kiireen keskellä. Itsestä huolehtiminen ei ole itsekästä, vaan välttämätöntä.

 

Kolme askelta, miten pääsin eteenpäin

 

  1. Rehellisyys

    Ensimmäinen asia oli rehellisyys. Siitä koko muutos lähti käyntiin. Rehellisyys etenkin itseä kohtaan. Tilanteen hyväksyminen juuri sellaisena, kun se on. En voinut enää paeta asioita. Asiat eivät paranisi toivomalla mihinkään suuntaan.

    Mitkä asiat olivat minulle oikeasti tärkeitä? Minkälaisten arvojen mukaisesti halusin elää elämääni? Asioiden hyväksyminen sellaisina kuin ne todella olivat, antoi minulle vapauden ottaa vastuun.

    Rehellisyys pakotti minut kysymään itseltäni vaikeita kysymyksiä. Näihin kysymyksiin vastaaminen ei tapahtunut yhdessä yössä. Se oli prosessi, joka vaati aikaa, itsereflektiota ja paljon kärsivällisyyttä. Mutta se oli myös ensimmäinen askel kohti aitoa muutosta. Kohti elämää, joka oli minun arvojeni ja toiveideni mukainen.

  2. Kirjoittaminen

    Omien tunteiden ja ajastusten käsittely. Kirjoittaminen avasi minulle täysin uuden väylän käsitellä tunteitani. Se on uskomattoman vahva työkalu. Kun ajatukset pyörivät vain pään sisällä ne eivät selkeydy ja asiat saavat usein myös liian suuria mittasuhteita.

    Aluksi en tiennyt, mihin olin ryhtymässä, kun tartuin kynään. Tuntui oudolta alkaa purkaa omaa elämää paperille. Kirjoittamalla sain niihin etäisyyttä ja selkeyttä. Se antoi minulle mahdollisuuden kohdata vaikeatkin tunteet, joka tuntui turvalliselta ja vapauttavalta.

    Kun sain kirjoitettua ajatukseni ulos, ne menettivät osan voimastaan ja alkoivat näyttää hallittavammilta. Näin pystyin tarkastelemaan niitä objektiivisemmin ja samalla ymmärtämään itseäni paremmin. Kirjoittaminen auttoi minua jäsentämään tavoitteitani ja löytämään uudelleen sen, mitä todella halusin elämässäni saavuttaa.

  1. Alkoholin käytön lopettaminen

    Haastavissa tilanteissa tämä pitäisi melkein nostaa ykköseksi. Älä unelmoi meneväsi uuteen vahvempaan suuntaan, jos samalla alkoholi kuuluu tasaisesti arkeesi.

    Kun päätin lopettaa alkoholin käytön, aloin todella ymmärtää, miten suuri vaikutus sillä oli ollut elämääni. Huomasin nopeasti, että alkoholi oli sumuttanut ajatuksiani ja heikentänyt kykyäni kohdata asioita selkeästi ja rakentavasti.

    Kun alkoholi poistui yhtälöstä, mieleni alkoi kirkastua, energiatasoni nousivat ja huomasin pystyväni käsittelemään haasteita aivan eri tavalla.

    Alkoholin jättäminen taakse antoi minulle mahdollisuuden keskittyä olennaiseen ja vahvistaa suuntaa, johon halusin elämääni viedä.

    Jos olet itse tilanteessa, jossa tuntuu, ettei mikään mene oikeaan suuntaan, harkitse vakavasti, millaisen roolin alkoholi mahdollisesti näyttelee elämässäsi. Et voi rakentaa vahvaa perustaa, jos yksi palikka siitä murentuu jatkuvasti.

 

Nämä kolme askelta: rehellisyys, kirjoittaminen ja alkoholin käytön lopettaminen vaikuttivat ratkaisevasti muutokseen elämässäni. Näiden lisäksi oli tietenkin muita tärkeitä asioita. Kuten terapia, jossa pystyin vaikeimmassa tilanteessa käymään asioita läpi. Sekä muutamat ystävät, joiden kanssa pystyin keskustelemaan tilannetta läpi kerta toisensa jälkeen.

Ne eivät olleet helppoja askeleita, mutta ne olivat välttämättömiä. Ne auttoivat minua rakentamaan uudenlaista itseluottamusta ja sisäistä voimaa, joka mahdollisti todellisen muutoksen.

 

Yrityksen menestys vaatii kaiken keskittymisen, perhe voi odottaa

Taustalla on usein ajatus siitä, että menestys vaatii uhrauksia, erityisesti perheen kustannuksella. On kuitenkin ratkaisevaa ymmärtää, että todellinen menestys yrittäjänä ei ole pelkästään taloudellista tai ammatillista – se vaatii myös selkeää käsitystä omista arvoista ja siitä, mitä elämältä haluaa.

Aikaa ei voi koskaan saada takaisin. Varsinkaan sitä, jonka viettää poissa lasten ja perheen luota.

Yrittäjänä on helppo uppoutua työn vaatimuksiin ja ajatella, että perhe voi odottaa, mutta jokainen hetki, jonka vietät poissa perheeltä, on hetki, jota ei voi elää uudelleen.

Kun tiedostat, mitkä asiat ovat elämässäsi kaikkein tärkeimpiä, voit tehdä tietoisempia päätöksiä ajankäytöstä. Lue lisää ajanhallinnasta: 1 kysymys muuttaa ajanhallintasi.

Menestys ei tarkoita pelkästään ammatillista saavutusta. Voisiko oikea menestys olla sitä, että on läsnä niille, joita rakastaa?

Talous, raha ja ammatillinen kehittyminen ovat tietenkin tärkeitä.

Uskon, että todellinen menestys syntyy, kun pystyy tasapainottamaan yrittäjyyden vaatimukset perhe-elämän kanssa, niin että molemmat tukevat toisiaan.

Tämän vuoksi on tärkeää priorisoida sekä työ että perhe ja nähdä ne toisiaan tukevina voimina - ei toisiaan poissulkevina.

Perheen merkitys kasvaa vuosien myötä, mutta hukatut hetket eivät koskaan palaa.

 

Haastavista asioista puhuminen

Vaikean ajanjakson jälkeen palasimme puolisoni kanssa yhteen useamman vuoden eron jälkeen. Kaikki alkoi siitä, että keskustelimme asioista täysin avoimesti.

Keskustelu alkoi tyhjältä pohjalta. Siinä ei ollut mitään tavoitetta tai päämäärää.

Useiden keskusteluiden edetessä huomasin, että meidän välinen rakkaus ei ollut kadonnut mihinkään. Elämään oli tullut vain niin isoja asioita käsiteltäväksi, että kaikki oli hukkunut sen taakse.

Moni ulkopuolinen varmasti ajatteli, että miten me voitiin olla yhteydessä vielä kaiken sekoilun jälkeen.

Opin todella tärkeän asian. Et voi ikinä ulkopuolelta tietää, miten toisten ihmisten välisessä suhteessa menee. Joidenkin suhde voi näyttää ulospäin täydelliseltä, mutta todellisuudessa kaikki on täynnä tyhjyyttä. Joidenkin suhde voi näyttää ulospäin vaikealta, mutta se onkin täynnä rakkautta.

Tässä on tietenkin tärkeä aina muistaa poissulkea parisuhteessa päihde- tai väkivalta-asiat, joihin ulkopuolisten ihmisten pitää puuttua.

Minusta tuntuu, että meidän suhde on syvällisempi ja avoimempi kuin ikinä aikaisemmin. Vaikeista asioista keskustelu on vienyt sitä eteenpäin.

Kaikki on vahvalla pohjalla, mutta ei tietenkään ikinä voi tietää, mitä elämässä tulee tapahtumaan. Suhteen eteen on tehtävä töitä, joka päivä.

 

Arki ratkaisee

Tällä hetkellä meidän perheeseen kuuluu avopuolisoni lisäksi kolme lasta ja koira. Arki on todella vauhdikasta ja ohjelmaa riittää.

Lapsilla on omat harrastukset ja käymme myös paljon yhdessä tekemässä asioita. Arjessa huolehdimme kuitenkin siitä, että molemmat vanhemmat pystyvät pitämään itsestänsä huolta.

Usein sovimme sunnuntaisin tai maanantaisin tulevan viikon aikataulut. Kuka kuskaa lapset harrastuksiin. Onko jotain työtapaamisia. Mihin väliin omat harjoitukset laitetaan.

Minä käyn treeneissä 5-6 kertaa viikossa. Pystyn sijoittamaan jonkin verran harjoituksia aamuihin sekä lounasaikaan. Puolisoni käy harjoituksissa noin 3-4 kertaa viikossa. Niistä yleensä puolet on voimaharjoittelua ja puolet aerobista.

Lisäksi yritämme käydä 1-2 kertaa viikossa yhteisellä kävelylenkillä, jossa pääsemme rauhassa juttelemaan.

Välillä arki ja aikataulut sujuvat todella hyvin. Useimmiten tulee jotain yllätyksiä ja pitää tehdä muutoksia lennosta.

Sopeutuminen nopeasti uusiin aikatauluihin ja muutoksiin on todella tärkeää arjen sujuvuuden kannalta.

Oma ajatusmaailma on siinä ratkaisevaa. Jäätkö voivottelemaan aikataulujen muutoksia vai lähdetkö etsimään ratkaisuja uuteen tilanteeseen.

Tässä on tehokas menetelmä, jonka avulla voit toteuttaa arjessasi kestävää hyvinvointia, henkistä vahvuutta ja tasapainoa yrittäjänä ja vanhempana.

 

Fighter Mindset – Tasapainoa toiminnassa

 

  1. Päivittäinen itsestäsi huolehtiminen
    Huolehdi kehostasi ja mielestäsi ennen kuin lähdet täyttämään muiden tarpeita. Säännöllinen itsestä huolehtiminen ei ole ylellisyys, vaan perusta, jonka varaan kaikki muu rakentuu. Tämä voi olla 10 minuuttia päivässä tai pidempi hetki muutaman kerran viikossa – tärkeintä on sitoutuminen.

  2. Tunteiden hallinta
    Ota hetki ennen kuin reagoit tunteisiin. Tunteet ovat ohikiitäviä, eikä niihin tarvitse reagoida heti. Hengitä syvään, anna tunteiden tulla ja mennä, ja vasta sitten toimi harkiten. Tunteiden säätely auttaa sinua pysymään tasapainossa, erityisesti haastavissa tilanteissa, olipa kyse työstä, vanhemmuudesta tai henkilökohtaisista haasteista.

  3. Armollisuus ja epätäydellisyyden hyväksyminen
    Hyväksy, ettei täydellisyyttä ole. Tee parhaasi, mutta älä vaadi itseltäsi liikaa. Riittävän hyvä on enemmän kuin tarpeeksi. Ole itsellesi armollinen, kun kohtaat vastoinkäymisiä tai tunnet olosi epävarmaksi. Ymmärrä, että jokainen tekee virheitä, ja ne ovat osa oppimisprosessia.

  4. Vanhemmuuden moninaisuus
    Vanhemmuuteen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Hyvä vanhemmuus ei tarkoita täydellistä, vaan läsnäoloa ja kykyä mukautua erilaisiin tilanteisiin. Luota omaan intuitioosi ja tee ratkaisuja, jotka toimivat juuri sinun perheellesi. Vertaileminen muihin vain lisää stressiä.

  5. Arvojen toteuttaminen arjessa
    Varmista, että jokainen päivä tukee arvojasi. Käytä hetki aamuisin tai iltaisin miettiäksesi, miten huomioit tärkeät arvosi – olipa kyseessä itsestä huolehtiminen, läsnäolo perheelle tai ajanhallinta. Pienet päivittäiset teot auttavat sinua rakentamaan pitkällä aikavälillä arkea, joka on arvojesi mukainen.

  6. Säännöllinen Itsetutkiskelu
    Pidä viikoittainen tarkistuspiste itsellesi. Pohdi, miten viikkosi meni: huolehdinko itsestäni, käsittelinkö tunteita oikein, elinkö arvojeni mukaan? Tämä antaa sinulle tilaisuuden korjata kurssia ja varmistaa, että et unohda itseäsi kiireen keskellä.

 

Tämä systeemi on tarkoitettu elämään yhdessä sinun kanssasi, ei sinua vastaan. Se muistuttaa, että sinulla on lupa pitää huolta itsestäsi ja tehdä valintoja, jotka kunnioittavat sinun arvojasi ja tavoitteitasi.

Tämä ei ole joustamaton rutiini, vaan elävä, hengittävä järjestelmä, joka mukautuu elämäsi muutoksiin ja kasvaa mukanasi.

 

Matka jatkuu

Elämä ei aina kulje odotetusti, ja haasteet voivat tuntua musertavilta. Mutta kun alat toimia rehellisesti itseäsi kohtaan, teet virheistä oppimismahdollisuuksia ja pidät huolta omasta hyvinvoinnistasi, löydät tien eteenpäin – vaikka se välillä mutkikas olisikin.

Jokainen askel, olipa se kuinka pieni tahansa, vie sinua kohti tasapainoisempaa ja merkityksellisempää elämää. Vanhemmuus ja yrittäjyys voivat olla haastavia, mutta ne tarjoavat myös tilaisuuden kasvaa ja löytää syvempi yhteys itseesi ja läheisiisi.

Sinä pystyt tähän. Olet jo matkalla. Pidä huolta itsestäsi, kuuntele sydäntäsi ja jatka kulkemista arvojesi mukaisesti. Kuten elämässä, täydellisyyttä ei ole – mutta juuri se tekee matkasta kauniin ja mielenkiintoisen.

 

Kiitos lukemisesta,
Tomi

FIGHTER MINDSET UUTISKIRJE

Liity mukaan Fighter Mindset sisäpiiriin.

Lakkaa odottamasta täydellistä hetkeä – sitä ei koskaan tule. Maksuton Fighter Mindset -uutiskirje antaa sinulle viikoittain ajatuksia ja työkaluja kestävän muutoksen rakentamiseen!

*Tietosi ovat turvassa ja voit lopettaa viikkokirjeen tilaamisen milloin tahansa.